Wat heeft een moord opbiechten te maken met betere blogs schrijven? Nou, best veel. Ik zat laatst een stapeltje blogs te corrigeren van een ondernemer die veel te vertellen heeft, maar het lastig vindt om daar heldere verhalen van te maken. Hij schakelt mij in (en dat kun jij ook doen) en da’s gezien mijn hypotheek hartstikke prima, maar met het risico mijn eigen inkomen te minimaliseren, deel ik in deze post 5 tips waarmee iedereen een betere blogpost kan schrijven. 

 1. Kies een onderwerp en blijf erbij

Een goede blogpost heeft 1 onderwerp, bijvoorbeeld ‘de voors en tegens van zwarte keukenkastjes’. Daarin bespreek je de voors en tegens van zwarte keukenkastjes, benoem je eventueel nog een paar alternatieven voor dat ellendige zwart (donkergroen ofzo, veel mooier), maar je neemt geen zijpad naar afneembare verf voor de keukenmuur of de mooiste bossen bloemen voor op het aanrecht. Da’s voer voor een nieuwe blogpost.

 1. Schrijf een knaller van een intro
  Er is een meme die beweert dat foodbloggers in de eerste alinea’s van hun blogs een moord op zouden kunnen biechten en dat niemand dat door heeft, omdat geen hond die ellenlange introducties boven de recepten leest. Een goede reden om je intro kort en bondig te houden en direct de aandacht van je lezer te trekken met een knaller van een eerste zin. Biecht desnoods een moord op.

 2. Zet er een goede titel boven
  Een goede titel is de helft van je werk, want die titel moet je lezer overhalen om te klikken. Een titel moet de lading van je post dekken, zoekmachinevriendelijk zijn en je lezer verleiden om te klikken. Hier vind je 5 suggesties om een goede titel te maken. 

Woorden die het goed doen in titels: gratis, download, cijfers, ‘die je nog niet kent’, minicursus, simpel, makkelijk, snel, persoonlijk. 

 1. Maak je post scanbaar met bullet points en tussenkopjes

Hoewel we tegenwoordig echt wel wat gewend zijn op het gebied van online lezen, is het online nog steeds hard nodig om je blogposts scanbaar te maken. De ogen van je lezer vliegen over de pagina, op zoek naar houvast. Jij geeft die houvast door je tekst op te delen in alinea’s, tussenkopjes te gebruiken en waar dat kan gebruik te maken van lijstjes en bullet points.

 1. Voeg iets toe aan het internet
  Tussen al die miljarden blogposts die er wereldwijd te vinden is, is het niet altijd makkelijk om iets toe te voegen aan het internet, I know. Gelukkig heb jij iets waar niemand anders over beschikt: je eigen ervaring. Zet die in om iets te schrijven wat nog niet online staat. Dus niet de zoveelste blogpost over het inrichten van een donkere woonkamer, maar ‘5 fouten die ik vaak tegenkom bij het inrichten van een donkere woonkamer´, of iets dergelijks.

Meer tips? Of toch liever een tekstschrijver inhuren? Boek een workshop of neem contact met me op.

Geef een antwoord