Mijn eerste maand als fulltime freelance tekstschrijver is voorbij. En het was een feestje. Écht. Ik heb er zó van genoten om mijn eigen tijd in te delen, mooie dingen te kunnen maken, nieuwe mensen te spreken en gewoon te doen wat ik het liefste doe: schrijven. Zonder gedoe.

En okee, ik heb ook heel veel avondjes achter de laptop gezeten omdat ik mijn planning iets te optimistisch had gemaakt en vervolgens ook nog al die andere ondernemersdingen moest doen, een btw-blundertje gemaakt, gepanikeerd om een lege agenda (die zich vervolgens in een halve dag vulde) en een lager percentage declarabele uren gehaald dan ik eigenlijk zou willen. ‘t Moet natuurlijk wel een beetje realistisch blijven. Maar al met al is voor mezelf beginnen een van de beste keuzes van mijn leven geweest.

Opdrachten
Wat heb ik allemaal gedaan deze maand? Ik heb diverse klussen gedaan voor Flow Media, die even in-between tekstschrijvers zaten. Ik heb teksten geschreven en foto’s gemaakt voor Manege Zwolle. Virtual assistant Renate Breetveld heeft nieuwe webteksten van me gekregen -maar ze moet ze nog online zetten ;-)-, ik schreef in opdracht van Ellen een leuke blogreeks voor een webbouwer uit Nijmegen, was nog regelmatig bij mijn oude werkgever The Post te vinden, versloeg een evenement van Port of Logistics Overijssel en deed een mooie klus voor Tijhuis Ingenieurs. Kortom: een mooi lijstje, zo in de eerste maand.

Omzet

Ik had mezelf een omzetdoel gegeven. Met dat doel wilde ik ervoor zorgen dat als het percentage voor de belasting, het opbouwen van een buffer, vakantiegeld en overige kosten van mijn omzet af zijn, ik een bedrag naar mezelf over kan maken dat in de buurt komt van mijn oude nettosalaris. Het doel was een beetje ambitieus. Toen ik het terugrekende naar uren kwam ik uit op 80% declarabel werken bij 28 uur per week. Maar het is gelukt. Niet in 28 uur per week (gemiddeld werkte ik tussen de 32 en 35 uur per week), maar toch: ik heb mijn eerste omzetdoel gehaald. En daar ben ik heel blij mee.

Planning
Mijn voornemen was om tegen alles wat me leuk leek volmondig ja te zeggen. En dat heb ik gedaan: alle klussen die op mijn pad kwamen, heb ik aangepakt. Dat betekende alleen wel dat ik soms even flink door moest tikken om alles af te krijgen. In het vervolg wil ik meer lucht in de planning houden door meer tijd in te plannen voor opdrachten. De wereld vergaat niet als iemand drie dagen later zijn tekst aangeleverd krijgt, schijnt.

De fijnste dagen
Er waren veel fijne dagen. Dagen waarop ik hele dagen lekker kon schrijven in mijn kloffie. Alleen. Thuis. In stilte. Heerlijk. Maar ook een zonnige maandagmiddag die ik met mijn moeder op het strand doorbracht. En afgelopen donderdagochtend, toen ik na een slechte nacht mezelf maar even op een rustige ochtend trakteerde. En mijn vrije vrijdagmiddagen zijn ook heel fijn.

De verbeterpunten
Mijn administratie blijft toch wel een heikel punt in dit hele ondernemersbestaan. Ik vind er echt níks aan en ik moet ook eerlijk toegeven dat ik weinig kaas gegeten heb van boekhouden. Maar goed, ik sla me er doorheen -en zoek ondertussen verder naar een boekhouder-. Ander puntje van verbetering is goed voor mezelf blijven zorgen. Ik kan mezelf zó verliezen in mijn werk dat ik vergeet naar buiten te gaan, gezond te lunchen en af en toe even te stoppen met typen. Gevolg? Een lage rug die aanvoelt alsof ik 81 ben, in plaats van 31. Mijn voornemen voor oktober is dus om meer te bewegen, gezonder te eten en ook af en toe eens iets anders te doen dan op mijn kont zitten en typen. Dan komt het allemaal goed. Met mijn bedrijf en mijn lijf.